Rijschool voor autisme

 

Rijden en autisme

Je houdt van regels. Die geven je duidelijkheid. Je vindt het ook vervelend als andere mensen zich niet aan dezelfde regels houden. Dat kan soms lastig zijn. Als je auto wilt leren rijden bijvoorbeeld. Je moet dan namelijk rekening houden met onverwachte situaties. Want niet elke weggebruiker houdt zich net zo goed aan de regels als jij. Dat komt omdat niet iedereen weet wat autisme is.  Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Rijinstructeur Marco van Tol helpt jou om je prettig te voelen achter het stuur. Rijles met autisme is namelijk best een uitdaging.

Marco van Tol

Rijinstructeur

Ervaring als instructeur voor leerlingen met autisme

Ik ben  de trotse vader van Natasja van achttien. Natasja heeft autisme. Door haar ben ik me gaan specialiseren in rijlessen voor mensen in autisme. Ik heb een speciale opleiding gevolgd en ben nu een van de weinige rijinstructeurs die gespecialiseerd is in rijles geven aan mensen met autisme.

Autisme en rijles: zo gaan we dat regelen

Als jij of je ouders contact met me opnemen, gebeurt er het volgende:

N

Ik kom bij jullie langs voor een gesprek over je rijlessen.

 
N

We bespreken wat voor jou het beste moment is om te rijden. Rijles is best intensief, dus we moeten samen kijken op welke dag dat voor jou het best uitkomt.

 
N

We bespreken hoe jij het liefst én het beste leert.

 
N

Ik leg je uit hoe ik lesgeef.

 
N

Jij mag al je vragen aan mij stellen.

 

Als je na het gesprek besluit dat je rijlessen bij mij wil volgen, is er nog iets dat we moeten regelen. Je moet een keuring bij het CBR aanvragen. Dat regel ik voor je. In de tussentijd kun je vast beginnen met lessen. Na ongeveer tien lessen vertel ik je hoeveel lessen je nog nodig hebt. Als ik denk dat rijles te intensief voor je is, zeg ik dat ook eerlijk.

Leerling aan het woord

Ontdek in de onderstaande video hoe Charmaine het lessen bij Marco van Tol ervaart.

Waarom een speciale rijschool voor autisme

Bij mijn dochter zie ik hoe belangrijk het is om rijles te krijgen van een instructeur die verstand heeft van autisme. Ik weet bijvoorbeeld dat ik niet steeds tegen leerlingen moet praten als ze aan het rijden zijn. Als ik iets wil uitleggen, parkeren we de auto. Dan pas geef ik instructies en daarna rijden we in stilte verder. Als je rijdt, komen er al genoeg prikkels op je af. Ook leer ik je hoe je veel verschillende dingen tegelijk kunt doen zonder dat je in paniek raakt. En ben je moe van de les? Dan stoppen we gewoon wat eerder en gaan we een andere keer langer door. Ook als er iets is gebeurd op de dag dat je les hebt, en je hoofd zit daarmee vol, weet ik hoe ik je kan helpen om toch rustig te kunnen rijden.

Marco van Tol

Rijinstructeur

Dat is moeilijk te zeggen. Voor de zekerheid kun je ervan uitgaan dat je er minstens veertig nodig hebt. Het werkt het fijnst als je twee keer per week een les neemt. Dat betekent dat je binnen een jaar je rijbewijs kunt hebben. Maar het is ook niet erg als je er langer over doet. Het gaat erom dat je veilig en zeker achter het stuur zit.

Marco van Tol

Rijinstructeur

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Proefles of Persoonlijk kennismaken?

Plan een proefles en stap in bij de vriendelijkste rijinstructeur van Hoorn en omgeving